Okula Uyum Sürecinde Ebeveynin Desteği

Okula Uyum Sürecinde Ebeveynin Desteği

Bireyler yaşam boyu çeşitli yaşam olaylarına uyum sağlamaya çalışırlar. Doğumla başlayan bu süreç yaşamın sonuna kadar sürer.

Okula uyum ise, çocukların aile ortamından ilk ayrıldığı ve kuralları olan bir süreç olduğu için farklı bir öneme sahiptir. Çocuk alışık olmadığı bir ortamla, kurallarla, görev ve sorumluluklarla karşı karşıya kalır. Çocukların okula uyum süreci, yeni bir eğitim yılına başlarken karşılaşılan önemli bir dönemdir. Bu süreç, çocukların hem akademik hem de sosyal olarak okula adapte olmalarını gerektirir. Düzenli bir rutin oluşturmanın, duygusal desteğin ve pozitif yaklaşımın bu süreçteki etkisi oldukça fazladır. Tüm bu süreç her ebeveyn ve her çocuk tarafından farklı ve çeşitli duygular içerebilir. Bazen ne olacağının tam olarak bilinmemesinin verdiği kaygı ve yeni başlangıçların getirdiği heyecan çocukların okula uyum, geçiş süreçlerine de etki edebilir.Çocuklar yeni bir sürece başladıklarında ebeveynlerinden ayrılmak, yalnız kalmak, arkadaş edinememek gibi korkularla karşılaşabilirler. Yeni kurallar, öğrenilmesi gereken bilgiler, uzunca süre oturma, uyum sağlama gibi birçok farklı becerilere adapte olmak hiç kolay değildir. Kendilerini, duygularını ifade etmekte güçlük yaşayabilir, ağlamalar, okula gitmek istememeler yaşanabilir.Sevgi ve güven ihtiyacı duyan çocuğun okula uyum sürecinde sevgi ve güven ihtiyacını sağlamak için ebeveynlerin desteğini hissetmesi bu süreci kolaylaştırır. Bu durumlarda ebeveynin desteği sürecin gidişatı açısından önemlidir.

Peki Ebeveynler Ne Yapabilir?

  • Çocukların gidecekleri okula, okul başlamadan önce birkaç kez gidip keşfetmesini sağlamak , okulu görmesi, öğretmenini tanıması ortama güven açısından önemlidir.
  • Belirsizlik kaygının kaynağıdır. Bu sebeple çocuğunuza okulun ne zaman başlayacağı, ne zaman biteceği, okulda ne yapacağı, onu okula kimin götüreceği, kimin alacağı gibi bilgileri net şekilde açıklamak önemlidir.
  • Ayrılmakta güçlük yaşayan çocuğu zorlayarak okula bırakmamak gereklidir. Sakinleştirmek, onunla konuşmak hatta öğretmeninden destek almak, kendini güvende hissedene destek olmak önemlidir.
  • Oryantasyon sürecini okulun nasıl yürüttüğünü önceden bilmek ve çocuğun kişisel özellikleri hakkında öğretmenini önceden bilgilendirmek iyi fikir olabilir. Öğretmene güvendiğinizi görmesi çocuğun da öğretmene güvenini arttıran bir unsurdur.
  • Çocuğunuzla olan ilişkinizde güveni korumak ve sağlamlaştırmak için verdiğiniz sözleri tutmak önemlidir.
  • Pek çok çocuk kendi güvenliklerinin yanında, onlar okuldayken ebeveynleri ve sevdikleri yakın kişilerin güvenlikleri ile de zihinsel olarak meşguldürler. Bu sebeple onlar okuldayken ebeveynlerinin nerede olacaklarını bilmek iyi gelecektir.
  • Çocuğun okula uyum sürecine destek olmak için okul alışverişine birlikte çıkabilir, ona fikrini sorabilir, seçenekler sunabilirsiniz.
  • Okulla ilgili tahmin oyunları oynayabilirsiniz. ‘’Sence senin okulda ağaçlar var mıdır? Bahçesinde fil var mıdır?’’ gibi hem gerçekçi hem hayali eğlenceli sorular sorabilirsiniz.
  • Okula uyum bir süreçtir. Her çocuğun bu süreci farklı deneyimleyeceği, her çocuğun sürecinin farklı olduğunu unutmamak gerekir. Çocuğun bu dönemde yaşadığı duyguların koşulsuz kabulü hayati önem taşır. Kendisinin duygularını ifade etmesine izin verin ve onları kabul edin.
  • Bu süreçte okula uyumu kolaylaştıran çocuk kitaplarından da yararlanabilirsiniz. (Bu kaynaklara sosyal medya hesabımızdan ulaşabilirsiniz.)
  • Tüm bu süreçte çocuklar zorlanabilir, ebeveynlerinden ayrılmak istemeyebilir ve onları özleyebilirler. Onu anladığınızı ve desteklediğini bilmesinde fayda olacaktır. Okul sonrası birlikte geçirilen zamanı arttırabilirsiniz. Problemlerin bir aydan uzun sürmesi durumunda profesyonel destek almak önemlidir.

Kübra Özkan

Psikolojik Danışman